Hvis det gør ondt at amme

Mange oplever smerter, når de ammer, og særligt i starten. Det er vigtigt, at I forsøger at finde årsagen til smerterne og får løst problemet, så det ikke længere gør ondt på dig at amme.

Gem

Mere om smerter

Bliv klogere på forskellige typer smerter her eller få et overblik på denne side.

Hvor i brystet sidder dine smerter?

Swipe her for at finde bud på, hvad der kan være skyld i dine smerter, og hvad I kan gøre. Hvis I ikke finder en løsning på jeres problem, så kontakt jeres sundhedsplejerske. Hvis jeres barn er yngre end en uge, kan I også kontakte jeres fødested.

Find ud af, hvad der er årsag til smerterne

Hvis du oplever smerter ved amning, skal du reagere på det. Det er ikke meningen, at amning skal gøre ondt. Men smerter er ikke bare smerter, og det er lidt forskelligt, hvad der skal til, afhængigt af hvilken slags smerte, du oplever. Gør det for eksempel ondt i brystvorten, fordi jeres barn ikke har ordentligt fat om brystet? Eller er det hele brystet, der gør ondt, fordi det er spændt og hårdt? Swipe og find hjælp til de mest almindelige typer af smerter ved amning.

Jeg har ondt i brystvorten, og der er evt. sår og revner

Lige efter fødslen er det naturligt at have ømme brystvorter, når barnet sutter. Men har du smerter i brystvorterne, kan det ofte være tegn på, at ammestillingen ikke fungerer, og at barnet ikke har godt fat om brystet. Smerterne kan være særligt slemme, hvis du har fået sår og revner på brystvorterne. Det vigtigste, I kan gøre, er at finde en god ammestilling, hvor barnet kan få ordentligt fat om brystet. Få hjælp i linket herunder og se, hvad I kan gøre ved smerter i brystvorterne.

Link til vidensindlæg “Smerter, sår og revner på brystvorterne”


Jeg har ondt i dele af brystet

Hvis du har ondt i dele af brystet, skyldes det ofte problemer med snævre eller aflukkede mælkegange. Det sker, fordi der ophober sig væske i vævet rundt om mælkegangene, som derfor bliver klemt. Det betyder, at mælken ikke flyder frit, men i stedet hober sig op i brystet. Symptomerne på snævre og aflukkede mælkegange er, at:

  • Brystet kan blive varmt, spændt og hævet
  • I kan evt. mærke knuder og se rødme
  • I kan opleve, at der kommer små klumper i mælken, som ikke har nogen betydning
  • Du kan få lidt feber, op til 38,5°, men ofte giver tilstanden ikke anden utilpashed

Det vigtigste, I kan gøre, er at få mælken til at løbe fra brystet, så trykket lettes i de snævre mælkegange. Kontakt sundhedsplejersken eller fødestedets hotline, hvis smerterne ikke bliver bedre i løbet af 12-24 timer. Få hjælp i linket nedenfor, og se hvad I kan gøre ved snævre eller aflukkede mælkegange.

Link til vidensindlæg “Snævre og aflukkede mælkegange”

Jeg har ondt i hele brystet

Hvis du har ondt i hele brystet, skyldes det ofte problemer med brystspænding eller brystbetændelse. De findes i forskellige varianter og de skal behandles forskelligt:

  • Fysiologisk brystspænding: Er meget almindelig i de første dage efter fødslen. Den kommer typisk, når brystet begynder at danne mere mælk omkring 2-4 dage efter fødslen.
  • Mælkebrystspænding: Kommer først senere, efter mælken er løbet til, og skyldes, at brystet er fyldt med mælk.
  • Brystbetændelse: Kan komme på alle tidspunkter i ammeforløbet og kommer oftest fra det ene øjeblik til det andet. Brystbetændelse kan give høj feber over 38,5 og utilpashed i kroppen, ligesom influenza.

Læs mere om i linket nedenfor om symptomer og hvad I kan gøre, hvis I har mistanke om enten brystspænding eller brystbetændelse.

Link til vidensindlæg “Brystspænding”

Link til vidensindlæg “Brystbetændelse”

Jeg har en stærk brændende/sviende smerte, som stråler fra brystvorten ind i brystet

Har du smerter, som stråler fra brystvorten ind i brystet, kan det være tegn på svamp. Andre symptomer på svamp i brystet er, at:

  • Smerterne kan føles brændende eller svidende.
  • Smerterne typisk vil være der, både når barnet sutter ved brystet, og mellem amningerne.
  • Barnet kan også have tegn på svampeinfektion. Der kan blandt andet være hvide belægninger på tungen og indvendigt på læberne og kinderne.

Få hjælp i linket nedenfor, og se hvad I kan gøre, hvis I har mistanke om en svampeinfektion på brystvorten.

Link til vidensindlæg “Svamp på brystvorterne”

Godt at gøre

  • Mærk efter, om du føler ømhed eller smerte. Ømme brystvorter er normalt i starten af amningen og går over igen.
  • Tag det alvorligt, hvis du mærker smerter ved amning. Det skal ikke gøre ondt at amme.
  • Find årsagen til, at det gør ondt, så I bedre kan lindre smerten.
  • Søg hjælp hos sundhedsplejersken, hvis I ikke selv kan løse problemet. Hvis jeres barn er yngre end en uge, kan I også kontakte jeres fødested.

Hvem kan I kontakte?

Hold jer ikke tilbage, hvis I har brug for at få råd og vejledning af en professionel – en at tale med om jeres bekymringer eller udfordringer med amningen, store som små. Swipe for at se, hvem I kan kontakte, og hvornår.

Hvem kan I kontakte på fødestedet?

I kan kontakte personalet på jeres fødested både i graviditeten og umiddelbart efter fødslen. Se hvordan herunder.

I kan kontakte sundhedsplejen i jeres kommune

Sundhedsplejen er tilgængelig for alle gravide og nybagte forældre i Danmark. Efter fødslen vil I blive tilbudt gratis hjemmebesøg med støtte og vejledning til en god start sammen med jeres barn. Afhængigt af jeres kommune, og hvor langt I er i forløbet, er der forskellige tilbud og måder at kontakte sundhedsplejen:

I kan kontakte jeres egen praktiserende læge ved behov

Husk altid at tale med din læge, hvis du er gravid eller ammer og har brug for medicinsk behandling. Der findes næsten altid et lægemiddel, som kan anvendes under graviditet og amning.

Kontakt vagtlægen eller ring 112 ved akut sygdom

Ved akut opstået sygdom eller forværring af sygdom, som ikke kan vente til jeres egen praktiserende læge åbner, eller ved mindre skader, kan I kontakte vagtlægen – eller ringe til 1813, hvis I bor i Region Hovedstaden.

I nødsituationer, hvis noget er livstruende eller farligt, kan I ringe 112.

Kontakt frivillige ammerådgivere i Danmark

I har også mulighed for at kontakte frivillige ammerådgivere, hvis I har brug for råd og vejledning om amning. I Danmark findes to hjælpeorganisationer: Ammenet og Forældre & fødsel. De frivillige er selv mødre, der har ammet. Begge organisationer vejleder efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Hvis du vil i kontakt med disse organisationer, kan du finde links her:

ammenet.dk

fogf.dk/ammeradgivning